‘Wandelen tussen de dolfijnen tijdens het dialyseren’

Sinds kort kunnen patiënten van het Dialysecentrum gebruikmaken van een VR-bril. Dankzij de beleving van virtual reality ervaren zij een welkome en bijzondere afleiding tijdens het dialyseren, wat doorgaans drie uur per sessie duurt. De aanschaf en het gebruik van de VR-bril is mogelijk door een sponsoractie van medewerkers van het Dialysecentrum zelf en extra ondersteuning van de stichting Vrienden van Bravis.

VR-brillen op de dialyseafdeling-3.jpg

“Vorig jaar dachten we met verpleegkundigen, secretaresses en artsen van onze afdeling na over wat we extra zouden kunnen doen voor onze patiënten,” blikt dialyseverpleegkundige Tessa Walsarie terug. “Prikangst en pijnbeleving bij het aanprikken was een thema waar we graag nog iets aan wilden verbeteren voor het comfort van de patiënten. We hebben ons bij verschillende organisaties geïnformeerd en kwamen uiteindelijk uit bij de aanschaf van een VR-bril voor onze patiënten. Zo’n bril biedt enerzijds afleiding in de vorm van levensechte filmbeleving en leuke spelletjes, maar hij kan op termijn ook worden ingezet voor voorlichting en instructies over het dialyseren.”

Halve marathon
Om de aanschaf van de VR-bril mogelijk te maken, heeft een aantal medewerkers van het Dialysecentrum zich vorig jaar in juni laten sponsoren voor hun deelname aan de halve marathon in Roosendaal. “Dankzij vrienden, familie en collega’s hebben we samen een heel mooi bedrag bij elkaar gewandeld en gerend. Om uiteindelijk de VR-bril en bijhorende software te kunnen gebruiken, hebben we gelukkig ook nog steun van de stichting Vrienden van Bravis gehad. Daar zijn wij en natuurlijk ook onze patiënten heel dankbaar voor. Het is fijn om nu aan patiënten te merken dat de bril voor hen een verschil maakt”. Henk Landa is een van de eerste patiënten die gebruik heeft gemaakt van de VR-bril. “Het is echt een aparte beleving, je kunt overal naartoe gaan. Ik heb zojuist tussen de dolfijnen gewandeld. Levensecht. Het is totaal niet te vergelijken met wat je op tv ziet. Ik kom hier al twee jaar om te dialyseren en dan is wat afleiding tijdens die lange sessies echt wel welkom, al duurt het maar een halfuurtje. Dit was voor mij de eerste keer dat ik hier deze bril op heb mogen zetten, maar ik zou het zeker leuk vinden om dat nog vaker te mogen doen.”

Vrienden van Bravis
“Dit initiatief van Tessa en haar collega’s sluit eigenlijk perfect aan bij het doel van de stichting”, vertelt Marleen van ’t Hof, bestuurslid van de Vrienden van het Bravis ziekenhuis. “We willen graag voor onze patiënten extra voorzieningen realiseren, waarvoor in het gewone budget geen ruimte is. Door het verminderen van de pijnbeleving en prikangst willen we uiteindelijk het verblijf zo prettig mogelijk voor hen maken.”

Snel naar

VR-brillen op de dialyseafdeling.jpg