Renske de Rups kruipt verder dankzij golfclub Wouwse Plantage

2016 was voor Golfclub Wouwse Plantage een lustrumjaar. Om dat te vieren werden diverse activiteiten georganiseerd, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan twee goede doelen. Een daarvan was - op voordracht van de Vrienden van Bravis - het kinderthema Renske de Rups, dat al enkele jaren geleden zijn intrede deed in het toenmalige Franciscus.

kinderthema seh 2.jpg

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie sloot Golfclub Wouwse Plantage het lustrumjaar af en werd de opbrengst voor de goede doelen bekend gemaakt. Piet van den Kieboom, voorzitter van de Vrienden van Bravis, mocht een cheque ter waarde van € 3250,=  in ontvangst nemen ten behoeve van het kinderthema. "We zijn er super blij mee," vertelt anesthesioloog Nicky Smeulers desgevraagd. Nicky is vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van het kinderthema op locatie Roosendaal. "

 

Even terug in de tijd...

In 2009 heeft het toenmalige Franciscus Ziekenhuis de hulp ingeroepen  van leerlingen van het Jeugdatelier en van de basisscholen in Roosendaal en omgeving om een kinderthema te verzinnen voor de wachtruimtes in de toen nieuw gebouwde spoedeisende hulp en huisartsenpost. Later zijn daar nog de operatiekamers bijgekomen en andere afdelingen waar jonge patiëntjes worden onderzocht en behandeld.  

En de winnaar is …

De Roosendaalse Renske Nouws kwam als winnaar uit de bus. Nicky: "Ze had een ladenkastje getekend in de vorm van een rups met een vogeltje op zijn rug. Het thema was zo sterk door de eenvoud en de toepasbaarheid, dat besloten werd deze rups als symbool in het ziekenhuis te gaan introduceren."  Sindsdien wijst Renske de Rups de kinderen de weg op hun tocht door het ziekenhuis. Hij is op diverse plaatsen te vinden waar kinderen komen en zorgt daar voor herkenning, afleiding van pijn en angst en ook een beetje geruststelling.  Zo is het kinderthema al uitgewerkt op de Spoedeisende Hulp en de Huisartsenpost.  Andere toepassingen van het thema zijn o.a. te vinden bij de poliklinieken Gynaecologie, Oogheelkunde en Kindergeneeskunde en in de voorbereidingskamer van het operatiecomplex.    

Meer aanvragen

Ondanks de verhuizing van de kinderafdeling naar Bergen op Zoom zijn er in Roosendaal nog steeds plaatsen waar kinderen komen. En liggen er nog altijd aanvragen van poliklinieken en onderzoeksafdelingen om  een toepassing van het kinderthema in hun ruimtes. Aangezien het speelmateriaal aan tal van veiligheidseisen moet voldoen, hangt er een behoorlijk prijskaartje aan de uitwerking op maat. Het ziekenhuisbudget bood geen ruimte om aan al die eisen en wensen te voldoen. "Maar dankzij het mooie gebaar van de Golfclub Wouwse Plantage en de bemiddeling van Stichting Vrienden van Bravis is het nu toch mogelijk om Renske de Rups verder te laten kruipen. We zijn hen daar heel dankbaar voor," besluit Nicky.            

 

Snel naar