Patiënten voorlichten met 3D printer

Bravis is een van de eerste ziekenhuizen dat aan de slag gaat met 3D prints om patiënten beter voor te lichten. Harry Jan Raad, gipsverbandmeester van de afdeling Orthopedie, had de eer om samen met enkele orthopedisch chirurgen de 3D printer in ontvangst te nemen. De printer is geschonken door de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

2019-08 3d printer foto 4.jpg

 

Therapietrouwer
Het idee om een 3D printer te plaatsen kwam van gipsverbandmeester Harry Jan Raad en medisch specialist P.A. Stolarczyk. Uit de praktijk blijkt volgens Harry Jan Raad dat patiënten vaak therapietrouwer zijn als ze precies weten waar een breuk zit en waarom ze een bepaalde behandeling krijgen. “Dankzij de 3D printer kunnen we dit voor patiënten en vooral bij kinderen beter inzichtelijk maken.”

Samen met BravE, het innovatieteam van het ziekenhuis, is het idee uitgewerkt. De aanschaf is mogelijk gemaakt met de hulp van Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis. Jan van den Brand, lid van de Vriendenstichting vertelde tijdens de overhandiging dat zij het project steunen omdat “de 3D printer een innoverend project is wat duidelijk helpt bij het informeren van patiënten."

Aanwinst
Niet alleen de patiënten halen hun voordeel uit de printer, ook medisch specialisten. Zij kunnen door middel van een 3D print hun behandelplannen nog beter voorbereiden en daarmee betere zorg aan de patiënt verlenen. “Dankzij deze innovatie kunnen we de patiënt nog beter voorlichten. Zo kunnen we namelijk van een complexe breuk een 3D print maken en aan de patiënt laten zien”, aldus Martijn Franken, klinisch fysicus en lid van het BravE innovatieteam.

Samenwerking
Studenten van het Markland college in Oudenbosch hebben geholpen met de keus van de soort 3D printer. Aan de hand van 11 eisen hebben de studenten maar liefst 22 3D printers onder de loep genomen. De printers werden onder andere getoetst op gebruiksvriendelijkheid, geschiktheid voor de zorg en duurzaamheid. De keus van de studenten en de Stichting Vrienden van Bravis viel uiteindelijk op de UltimateS5. Deze printer wordt het meest gebruikt in 3D zorglabs en kwam volgens de studenten als beste uit de test.

(Op de foto bij de 3D printer: vlnr: gipsverbandmeester Harry Jan Raad, chirurg Barthold Kuiken en orthopedisch chirurg Jacco van Doorn)

Snel naar