Knuffelberen zorgen voor verbinding tussen patiënten op de IC van Bravis en hun (klein)kinderen

Sinds donderdag 21 maart ontvangen patiënten op de Intensive Care (IC) en hartbewaking (CCU) met (klein)kinderen twee knuffelberen. Eén om zelf bij te houden en één om mee te geven aan het thuisfront. “Ondanks dat een kind niet aanwezig is, is de knuffelbeer dat wel. Zo kan een kind in contact blijven met hun dierbare en andersom”, aldus IC/CCU-verpleegkundige Suzan Havermans. De knuffelberen zijn geschonken door de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

Knuffelberen - ICCCU.png

De afdeling Intensive Care (IC) en hartbewaking (CCU) is een indrukwekkende en spannende omgeving voor kleine kinderen. (groot)Ouders kiezen er dan ook regelmatig voor om hun (klein)kinderen niet mee te nemen als ze op bezoek gaan of het wordt afgeraden door de verpleegkundige. “Dit zijn lastige situaties. We willen kinderen zoveel mogelijk beschermen, maar we vinden het ook belangrijk dat ze verbonden blijven met hun dierbare”, geeft IC/CCU-verpleegkundige Tessa Nagelkerke aan.

Suzan is initiatiefnemer van de knuffelberen. “We merkten dat we het als team moeilijk vonden wanneer er een patiënt met jonge kinderen op de IC/CCU) werd opgenomen. IC-patiënten zijn vaak gekoppeld aan veel medische apparaten en worden soms bewust in slaap gehouden. Het zijn vaak ingrijpende opnames die veel emoties met zich meebrengen en niet alle kinderen kunnen hier goed mee omgaan. Familieleden geven dan ook regelmatig aan dat ze het lastig vinden om hun (klein)kinderen te betrekken. “We hopen dat de knuffelberen hierbij kunnen helpen”, vertelt Suzan.

Op de IC/CCU wordt ook onderzocht of het ziekenhuis nog meer kan betekenen voor kinderen die het wel fijn vinden om hun dierbare op de IC te bezoeken. “Het is dan belangrijk dat er goed op het kind gelet wordt. Zowel tijdens het bezoek als daarna. We willen kijken of onze kinderpsychologen of de kinderafdeling hier bijvoorbeeld een rol in kunnen spelen. Zij zijn echt gespecialiseerd in kinderen”, vertelt Tessa.

Snel naar