Herinrichting van de binnentuin van de Psychiatrische afdeling

De binnentuin van de Psychiatrische Afdeling van het ziekenhuis is opnieuw ingericht. De tuin straalt weer rust en ruimte uit. Deze herinrichting is mogelijk gemaakt door de Vriendenstichting van het Bravis ziekenhuis.Het bestuur van de Vrienden werd gastvrij onthaald om de binnentuin van de PAAZ te bekijken. PAAZ is een afkorting van Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Mark Spook, zorgmanager van deze afdeling vertelt dat er vanuit het team vele ideeën waren voor de herinrichting van de binnentuin. Een werkgroep waarin ook de muziektherapeut van de PAAZ zitting had, heeft deze ideeën verder uitgewerkt.  

foto binnentuin.jpg

Voorheen werkte er een tuintherapeut op de afdeling. Deze is met pensioen gegaan en de zorgverzekering vergoedt deze vorm van therapie helaas niet meer. Tuintherapie was een vorm van vaktherapie, die berust op dezelfde uitgangspunten als bijvoorbeeld dramatherapie, muziektherapie  en beeldende therapie. “We vonden het jammer dat de tuin er vanaf dat moment niet goed verzorgd bij lag want een tuin kan de patiënt een vorm van rust en bescherming bieden,” vertelt Mark.

Nadat Mark, samen met Marco Kole van het Hoveniersbedrijf, de plannen voor de binnentuin had uitgewerkt, diende hij het uitgewerkte plan in bij de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis. De Vrienden hebben besloten het initiatief te omarmen, op deze manier krijgen de patiënten op de PAAZ toch de mogelijkheid om van de binnentuin te genieten. Marco heeft zijn best gedaan om de fruitbomen die er al stonden te behouden en door middel van tuinverlichting kijken de patiënten in de avond en in de nacht niet meer in het donker. Mark is blij met de mooie tuin: “De planten en bomen in de tuin zijn nu nog in winterrust, maar we hopen dat de tuin de patiënten stimuleert om regelmatig, op ongedwongen manier en met plezier lekker buiten te zijn.’’

“Maar minstens zo belangrijk is de sociale impuls als patiënten samen buiten zijn want groepsverband heeft een sterk sociaal karakter,” aldus Piet van den Kieboom, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

Snel naar