Enthousiaste reacties op co-sleeper

Bedje maakt contact tussen moeder en kind gemakkelijker.

Het Moeder & Kindcentrum van het Bravis ziekenhuis is sinds korte tijd de trotse eigenaar van een aantal co-sleepers. Deze kleine bedjes voor baby’s, die naadloos aan het bed van de pas bevallen moeders aansluiten, zijn een ideale oplossing voor vrouwen die niet kunnen tillen, maar wel graag hun kindje vast willen pakken.

2019 MKC Bedjes golfdag mkc 2019 (1 van 2).jpg

De co-sleepers werden aan het ziekenhuis geschonken door de Stichting Vrienden van Bravis én krijgen van zowel verpleging als ziekenhuis patiënten louter enthousiaste reacties. De co-sleeper is een simpele, creatieve oplossing waarbij het pasgeboren kindje niet in een afgesloten bedje ligt, maar op een matras waaromheen de zijkanten doorzichtig zijn én weggeklapt kunnen worden. Hierdoor is de baby beter te zien, maar kan de moeder het kindje ook naar zich toeschuiven als ze nog niet kan tillen na bijvoorbeeld een keizersnede.

 

Contact
Het zorgt ervoor dat moeder en kind direct na de bevalling elkaar kunnen aanraken, wat belangrijk is voor de band tussen de twee.  Een pas bevallen mama wil natuurlijk niets liever dan contact met haar kleine. De co-sleeper draagt zodoende positief bij aan de band tussen ouder en baby, maar is ook een veilige oplossing waarbij het kind niet kan vallen of de moeder er in haar slaap op kan rollen. Paulien de Loos – van der Zande, moeder van de net geboren baby Noud, was er blij mee: “Ik had een hele fijne kamer in het Moeder & Kindcentrum,  het voelde gewoon niet als een ziekenhuis.” Als kers op de taart was er de co-sleeper. Omdat het Pauliens tweede geboorte door middel van een keizersnede was, weet ze goed wat een wereld van verschil het ‘simpele’ bedje maakte: “Ik kon er veel beter bij. Als hij ‘s nachts onrustig was kon ik hem een handje geven of aanraken en hem er zelfs uithalen.

 

 

Aangenamer
De Stichting Vrienden van Bravis geeft het ziekenhuis regelmatig extra’s die niet aangeschaft kunnen worden binnen de reguliere zorgbudgetten. Vaak zijn dit, zoals in het geval van de co-sleeper, producten die het verblijf in het ziekenhuis net iets aangenamer maken. In de toekomst wordt het bedje mogelijk uitgebreid met een matras waarbij de temperatuur geregeld kan worden, zodat deze optimaal is voor de baby. De co-sleeper is op enkele kamers in het Moeder & Kindcentrum te vinden en wordt door veel moeders als een ideale oplossing gezien die ze thuis ook graag zouden willen hebben. Ook de verpleging is enthousiast over het bedje. Het is verrijdbaar, in hoogte verstelbaar, handig in gebruik en veilig. 

Bravis Golftoernooi
De aanschaf van de co-sleeper is mogelijk gemaakt door de bijdragen van de deelnemers van het Bravis Golftoernooi 2018, mede georganiseerd door hoofdsponsor Engie. Maandag 11 maart 2019 vond de officiële overhandiging plaats.

Op de foto
Foto 1: v.l.n.r. Piet van den Kieboom (voorzitter Vrienden van Bravis), Maurice Baart (commercieel directeur van Engie),  Mirjam van Dam (obstetrie-verpleegkundige) en Tjaak Takens (teamleider MKC).

Foto 2: Pauline de Loos – van der Zande, met haar baby Noud in de co-sleeper.

Snel naar