Bravis zet VR brillen in op operatiekamers

70% van de kinderen is bang voor de OK. Dankzij drie nieuwe Virtual Reality (VR) brillen kunnen medewerkers van het Bravis ziekenhuis die angst wegnemen met een leuke video. Dit geeft veel voordelen; zo herstellen kinderen zonder angst sneller en ervaren ouders minder stress. De aanschaf is mede mogelijk gemaakt door een schenking van golfvereniging de Stok aan Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

2019-10 VR bril op operatiekamers.jpg

Op de voorbereidingskamer van de OK maakt anesthesiemedewerkster Gerry Goddrie graag gebruik gemaakt van een VR bril. “Om angst weg te nemen brengen we kinderen soms met VR bril naar de operatiekamer toe. Door een leuke video op de VR bril zijn ze even in hun eigen wereld en afgeleid voor al het spannende wat komen gaat." Om nog meer kinderen af te kunnen leiden, besloot ze een aanvraag voor extra VR brillen in te dienen bij Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

Schenking
De vriendenstichting ging na Gerry haar aanvraag in gesprek met het bestuur van golfvereniging de Stok in Roosendaal. Voor hun jaarlijkse benefiet waren ze nog op zoek naar een lokaal project dat met kinderen te maken had. Ze waren direct enthousiast over de VR brillen. Het benefiet was dan ook een groot succes, de golfvereniging schonk maar liefst €2650,- euro aan de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

Rondleiding op de OK en CSA
Sandra Labahn, zorgmanager OK/CSA is erg blij met de schenking. Om de heren van de golfvereniging te bedanken gaf ze een uitgebreide rondleiding op de OK en CSA () in Bergen op Zoom. Hier vertelde ze over de toepassing van de brillen “70% van de kinderen is bang voor de OK, dankzij de VR brillen kunnen we ze op een positieve manier afleiden. Dit geeft veel voordelen, zo herstellen kinderen zonder angst sneller, zijn er minder narcose- en kalmeringsmiddelen nodig en ervaren ouders minder stress.”

Toekomst
Brave, het innovatieTeam van het Bravis ziekenhuis heeft de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis ondersteund met het uitwerken en realiseren van de aanvraag. Zij werken op dit moment samen met Gerry Goddrie aan de volgende stap, een VR rondleiding. “Een operatie kan voor veel (jonge) patiënten spannend zijn. Waar komen ze langs als ze naar de OK gaan, hoe ziet de OK eruit en welke geluiden horen ze daar? Met een VR rondleiding willen we kinderen daar op een leuke en interactieve manier op voorbereiden.” Aldus Sophie van de Laar, lid van het Brave innovatieTeam.

Op de foto
Op de foto bij de officiële overhandiging: de Herencommissie van golfvereniging de Stok met v.l.n.r. Jette Bijleveld (stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis), Gerry Goddrie (anesthesiemedewerkster), Sandra Labahn (zorgmanager OK/CSA) en Marly van Neerbos (stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis)

 

Snel naar