Afdelingen blij en verrast met Walk of Fame sterren

Eind februari stond op intranet een oproep om goede ideeën aan te leveren. In beide ziekenhuizen leidde een Bravis Walk of Fame naar een rode brievenbus waar medewerkers een aanmeldingsformulier in konden doen waarop hun plan beschreven stond. In de afgelopen weken zijn bij de Vriendenstichting door verschillende afdelingen in het totaal 29 projecten ingediend.
Op 16 mei, tijdens de viering van de Dag of de Zorg, zijn drie Walk of Fame sterren toegekend aan drie mooie ideeën. De sterren zijn door de voorzitter van de Vriendenstichting, Piet van den Kieboom, overhandigd aan de indieners van de projecten. Zij kunnen nu aan de slag met het realiseren van hun idee.

Behalve deze drie sterren, is er nog meer toegekend: twee initiatieven kregen een eervolle vermelding en vijf projecten mogen ook aan de slag met het realiseren van hun aanvraag.

2019 bravis walk of fame winnaars.jpg


Ten gunste van de patiënt
Al deze projecten hebben met elkaar gemeen dat het goede initiatieven zijn die ten gunste van de patiënt komen. De jury, bestaande uit leden van de Vriendenstichting, heeft alle aanvragen zorgvuldig beoordeeld. Het was een flinke klus om tot een uiteindelijk oordeel te komen. Maar dat is gelukt! De stichting heeft een top 10 kunnen samenstellen.

Uitslag Walk of Fame


Gouden ster Walk of Fame

De gouden ster is toegekend aan de aanvraag van de afdeling IC, ingediend door Susan Havermans en Annemiek Vervuren.  De IC mag 6 iPad’s gaan aanschaffen, waarop de app voICe kan worden gedownload. Dit is een app waarmee IC-patiënten die aan de beademing liggen, en dus niet kunnen praten, gemakkelijker kunnen communiceren. Zo kunnen zij door middel van plaatjes aangeven of ze bang zijn, benauwd, dorst of pijn hebben.  
Deze app ‘leert’ van de keuze van de patiënt en past zich hierop aan. Via de app kan ook muziek worden geluisterd en is het mogelijk om te skypen of te facetimen.
Susan was helaas niet aanwezig om de ster in ontvangst  te nemen in verband met nachtdienst. Annemiek nam de honneurs waar, samen met haar collega’s van de IC. Uit handen van Piet van den Kieboom nam zij de ster in ontvangst.
“Hier zijn we echt blij mee”, vertelt ze. “Het is zo frustrerend voor patiënten om iets duidelijk te willen maken en dat dat dan niet lukt. Met deze iPads kunnen we de patiënten ondersteunen en dat gaat zeker bijdragen aan het bevorderen van hun welzijn.” 


Zilveren ster Walk of Fame

“We hebben hem”, riep Jolanda Vermeulen enthousiast naar haar collega’s. De tweede ster, een zilveren ster, werd uitgereikt aan de afdeling Dialyse voor het project ‘Beeldscherm’ van Silverfit Mile, een fietsprogramma voor hemodialysepatiënten.
De aanvraag werd door Jolanda (maatschappelijk werkster) samen met Irma Broos en Karin Krenning (twee dialyse verpleegkundigen) ingediend bij de Vriendenstichting.
Om de patiëntengroep van de afdeling Dialyse wat meer aan te zetten tot bewegen, heeft de afdeling sinds enkele jaren een bewegingsprogramma. Hierin is het fietsen tijdens de dialyse een groot onderdeel.
Met de beeldschermen van Silver Fit wordt het fietsen nog leuker, de dialysepatiënt kan interactieve fietstochten maken: diverse routes in binnen- en buitenland, door de stad, vrije natuur en op bijzondere locaties, bijvoorbeeld Schiphol of de dierentuin. Op deze manier worden de dialyse patiënten nog meer gestimuleerd om te bewegen.
“En dat is belangrijk”, vertelt Irma. “Bewegen is gezond voor iedereen. En het beeldscherm stimuleert dit nog meer.”
Daarnaast zorgt het fietsen tijdens dialyse ook voor een korte onderbreking in een lange periode van zitten, voor de meeste patiënten is dat 3 x 4 uur per week. Yolanda en Irma liepen gelijk een rondje langs de patiënten die op dat moment aan dialyseren waren om hun het goede nieuws te vertellen. Het enthousiasme onder de patiënten was groot. 


Bronzen ster Walk of Fame

De bronzen ster werd uitgereikt aan Anita Akkermans, teamleider van de polikliniek Chirurgie (electief snijdend).  Zij nam de ster in ontvangst namens Diella Terheijden, die de aanvraag namens alle coloncare verpleegkundige had ingediend.
Het betreft de aanschaf van een hometrainer voor het ERAS-programma op afdeling GF7 in Bergen op Zoom.
ERAS is kwaliteitsprogramma voor patiënten met oncologische darmchirurgie, om versneld te herstellen na de operatie door te mobiliseren. “De hometrainer gaat daar zeker bij helpen”, vertelt Anita enthousiast. “Wij zijn hier heel blij mee.” 

Eervolle vermelding
Naast deze drie prachtige sterren, krijgen twee ingediende projecten een eervolle vermelding.  De afdeling Geriatrie voor het project stickers op de glazen deuren. Hiermee kunnen uitgangen gemaskeerd worden voor de demente patiënt. Een bijkomstig voordeel is dat de  wandelgangen huiselijker worden. Het onherkenbaar maken van de uitgangen zorgt er voor dat het vervelende gevoel van een gesloten deur niet bestaat.


De afdeling revalidatie/acute neurologie mag drie Ipads aanschaffen om daarmee de oefenmomenten voor CVA-patiënten middels oefeningen in een Ipad groep te verhogen. De patiënt krijgt hiermee meer revalidatie wat ten goede komt aan zijn herstel proces. 

Projecten die ook zijn gehonoreerd
Vijf extra projecten zijn gehonoreerd door de Vriendenstichting en mogen uitgevoerd gaan worden. Dit betreft het project ‘GroovTube’ voor de afdeling revalidatie/Mythylschool, een verrijdbare zorgfauteuil voor  interne geneeskunde, een muziekinstallatie op Endoscopie centrum, Deep Oscillation (littekenbehandeling) afdeling fysiotherapie en twee Ipad’s voor de eerste Harthulp.  

Tien mooie projecten
De Vriendenstichting is blij om deze tien  mooie projecten te mogen honoreren. Piet van den Kieboom: “’We zijn verheugd dat we met deze projecten weer kunnen bijdragen aan voorzieningen die niet uit het gewone ziekenhuisbudget betaald kunnen worden, maar die zo belangrijk voor een positief herstel van de patiënt." 
"Helaas hebben we niet alle aanvragers blij kunnen maken. Sommige van de ingediende aanvragen voldeden niet aan de criteria. Enkele van de ingediende projecten hebben we onder de aandacht van de Raad van Bestuur gebracht, met als advies om dit project te financieren vanuit ziekenhuisbudget. Alle aanvragers hebben vandaag een e-mail ontvangen over ons besluit.”


 

 

Snel naar